Rendszeres olvasók

2009. július 30., csütörtök

Rendhagyó utinapló Romániából

1. fejezet-Indulás- Budapest-Kolozsvár
Az egyszeri királylány túl lakott az Óperenciás tengeren, túl az Üveghegyen, sőt még a kurta farkú malacon is túl lakott. Egy szép napon így szólt: Édesapám, de rohadt messze lakunk mi mindentől !
No, a barátom családja még a kis királylányon is túl lakik egy-két napi járóföldre. Pontosítva Iasi és Vaslui között félúton, Romániában, Ukrajna mellett. Gondoltuk, a Népligetből indulunk, aztán majd lesz valahogy. Tehát felpakolva 3 sporttáskával, egy szatyorban a nászajándék párnákkal(még jó, hogy nem ágytakarót varrtam) és egy szatyornyi enni-innivalóval elindultunk. A Népligetben kiderült, hogy a buszunk ma nem megy, szaladgáltunk a mázsányi motyóval fel-le, mire találtunk egy mikrobuszt, ami elvitt minket Kolozsvárig. Gondoltam, nem viszünk jégakkut, hanem lefagyasztom az üdítőket. A buszon elővettem egy kis üveg jeges teát, persze, kockára volt fagyva. Először betettem a tarkómhoz, aztán a blúzom alá. Párom kérdezte : Rosszul vagy ? Mondtam, nem, csak szomjas :)) Még 20 óra múlva is volt jeges darabka az üvegben. 6 óra alatt értünk Kolozsvárra.
2. fejezet Kolozsvár-Iasi
Persze, okos barátom nem váltott pénzt itthon, majd a Népligetben, de ott nem volt idő, ott álltunk Cluj közepén egy rakás forinttal, este 7-kor. A vonat csak fél 10-re volt kiírva, tehát ő futkosott pénzt váltani, én őriztem a cuccot. Persze, állva, mert a pályaudvaron nincs pad, csak a vonatoknál, de oda nem lehet bemenni, csak jeggyel. (Gondoltam én. Persze, be lehet menni, de a sok cuccal nem tudtam volna átmenni az aluljárón két lépcsősoron.) 8 órára lett pénz, aztán sorban álltunk jegyért, és kiderült, nincs helyjegy, mert másfélszer annyi jegyet adnak el, mint amennyi hely van. Csak 1 helyet találtunk, így a tíz órás úton felváltva ültünk.
A képen a vonat hátsó ajtaja van. Igen, jól látjátok, félig nyitva, bárki nyugodtan kieshet. Az ajtók a vagonok között 30 másodpercre vannak állítva, így leteszed a csomagokat, megnyomod a gombot, felveszed a csomagokat, elindulsz, az ajtó záródik, és simán odacsuk. Gondolom, ezért rángatták szét a népek :((
Egy órát késtünk, a csatlakozás elment, a következő vonatra 6 órát kellett volna várni. Egész úton nem voltam vécén, gondoltam, majd a pályaudvaron. Befizettem az 1 lei-t, majd bementem. Aztán hanyatt estem, amikor megláttam a török vécét egy lyukkal, és két lábnyommal. Közel 20 órás út után erre nem voltam felkészülve lelkileg. Pláne, amikor Marius közölte, hogy otthon is ilyen van. Néztem, mikor megy vissza vonat, de csak este 6-kor, így ezzel sem voltam kisegítve. Szerencsére találtunk egy Mekit, így egy darabig megoldódott a problémám.
A következő egy órás utat taxival, mikrobusszal és lovas kocsival oldottuk meg. De legalább megérkeztünk :))
3. fejezet Iasi-Rebricea-Negresti-Vaslui
Szerencsére a lovaskocsi a házig vitt, így a remek utakkal csak később kellett megismerkednem. Otthon nagy volt az öröm, hogy a fiuk hazajött három év után, aztán közölték, hogy apuka lebontotta a pottyantós kerti vécét, újat meg még nem volt ideje építeni. Még szerencse, hogy tudta, hogy jövünk, ráadásul a lánya megy július végén Olaszországból. Szerintem ő is el lesz ragadtatva :(( Kérdeztem, akkor hová menjek, ha mennem kéne ? Mutatták, ott a kukorica. Persze, az jobb mint a budi, van mibe kapaszkodni. (Juhizs, ez is van olyan jó, mint a béka, nem?)
A ház vályog, azt hittem, tényleg hűvös lesz bent, de csak 10-20 legyet találtam, hűvöset nem, sajnos ott is ilyen borzasztó meleg volt. A ház belmagassága a konyhában kb 160 cm volt, úgy éreztem magam, mint Hófehérke a törpéknél.
Ebédre kaptunk kecskesajtot, tojást, ezt-azt, aztán értünk jött a szomszéd, és elvitt minket fürdeni a lánya szép új, most épülő házába.

Másnap beutaztunk Iasiba. Út közben igazi, naturális csíktechnikában gyönyörködhettem :)) Gyönyörű ortodox templomokkal van tele az egész város, szinte minden sarkon találtunk egyet.Persze, muszáj volt vásárolnom néhány apróságot. Vettem 150 m szatén szalagot különböző színekben, és némi dekorszalagot.Szerencsére a mamának több testvére is lakik a városban, ahol kényelmesen lehetett aludni, majd a következő nap mentünk Negrestibe, ahol Marius személyi igazolványát kellett intéznünk. Némi rásegítéssel a két hetes várakozás pár órára csökkent, így délután összecsomagoltunk, és hazaindultunk Vaslui-n keresztül. Mindenképpen Csíkszeredán keresztül akartam hazajönni, hogy végre megismerkedhessek Katafolttal. Felhívtam telefonon, hogy fél 7-re érünk oda hozzá, jöjjön ki a pályaudvarra. Amilyen tündér, nem csak csatlakozást nézett nekünk interneten, hanem le is foglalta a helyet egy minibuszra, ami 8-kor indult.

4. fejezet Vaslui-Csíkszereda
Vonattal mentünk, helyjeggyel, kényelmesen utaztunk hét és fél órát, aztán végre megérkeztünk Csíkszeredára. Jó volt nappal utazni, így a fél Kárpátokat oda, a másik félét pedig vissza tudtam megnézni. A táj egyszerűen csodás, jó volna egyszer csak ott a környéken barangolni, és körülnézni a szebbnél szebb falvakban.
Kata a pályaudvaron várt minket, és gyorsan hazavitt magához. Kaptunk mindent, enni-inni, még útravalót is csomagolt :)) Kaptam egy gyönyörű, fekete-rózsaszín táskát, amit én választhattam ki a sok-sok szebbnél-szebb táskája közül.
Aztán taxival visszavitt minket a buszhoz, és megvárta, hogy tényleg van-e helyünk. Sajnos, csak másfél óránk volt egymásra, de egy nagyon kedves, vendégszerető lányt ismertem meg. Kata, itt is köszönöm a kedvességed és az ajándékot, mindkettő nagyon jól esett!

Ilyen szépséges táskát kaptam ! A hátulján látszik, milyen klassz a tűzése.


5. fejezet Csíkszereda-Budapest

Hazafelé mikrobusszal jöttünk, és bár gyorsabb, mint a vonat, így is 9 órás út volt. A táj lenyűgözött, és érdekes volt, hogy az út szélén többszáz méter hosszan kézműves boltocskák álltak, este 10-kor még mindig nyitva. Jó lett volna megállni, és elkölteni a maradék pénzt. Talán majd legközelebb. És már most megfogadtam, bár nagyon szép Iasi is, legközelebb csak Hargitáig megyek, és ott megvárom a párom családlátogatását.

9 megjegyzés:

 1. Hááát, nem semmi kalandos utatok volt, de biztosan gyönyörű helyeket láttál!

  VálaszTörlés
 2. :-D,ezt a beszámolót majdnem olyan jó olvasni,mint élőben hallgatni !
  A közös fotót,ha nem bánod,én is feltenném egy postban.
  Jövőre majd jobban szervezem,hogy több időnk legyen.

  VálaszTörlés
 3. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

  VálaszTörlés
 4. Hát jó sok nem várt eseményben volt részed .De szerintem ez így volt szép és jó.
  Mi lett volna ha minden megy mint a karika csapás ???

  VálaszTörlés
 5. 提供最佳的十大生活資訊與分享:
  你知道哪裡有好吃的蛋糕嗎!
  你知道白蟻如何防治嬤!
  汽車隔熱紙一定是越貴越好嬤!
  哪一種棧板是具有環保!
  台中哪一家整形醫師縫雙眼皮最讓妳滿意!
  關鍵字的搜尋行銷要領
  如果要高雄旅遊,讓我告訴你高雄縣旅遊觀光景點
  會計事務所到底是做哪些事!
  長期照顧老人看護要如何選擇
  哪裡可以選到價廉物美的服飾批發!

  VálaszTörlés
 6. Nem semmi kis kalandok:) Ez a szép ha turista vagy. Mindig meg kell oldani valami nem várt problémát:)

  VálaszTörlés
 7. Élvezettel olvastam a beszámolót
  még ha Ti nem is minden percét élveztétek az útnak.
  Remélem nemsokára én is beszámolhatok hasónlóról.

  VálaszTörlés
 8. Nagy nehezen ideértem elolvasni a beszámolódat! Jártam én is arrafelé, tudom milyen gyönyörű tájak vannak, csak hát azok a kicsit körülményes utazási feltételek ne lettek volna ugye?
  Mi szerencsére autóval voltunk, bár annak idején nem volt mindenütt I. osztályú út.Gondolom az élmények azért kárpótoltak!

  VálaszTörlés