Rendszeres olvasók

2010. május 6., csütörtök

Nesszeszer-irattartó lépésről lépésre

Gyorsan megböktem a hátulját, hogy tudjam mutatni, miről beszélek :))





Silerika blogjában láttam egy helyes irattartót, és némi kommentelés után ígéretet tettem, hogy felteszem részletesen, ahogyan én csinálom.
Az irattartó hátulja 15*15 cm, az eleje 10*15 cm.
A vlies ugyanekkora, a bélés színben harmonizáló, és két varrásráhagyással hosszabb, mint a külseje.


A bélést a tetején rávarrom, itt látszik a plusz 2 varrásráhagyás, ez nálam 1,25 cm.






A bélést belülre hajtom, a varrásráhagyás egyenes marad a tetején, így a bélés szinte ugyanolyan hosszú, mint az eleje. A bélés inkább legyen egy leheletnyivel rövidebb mindkét lapnál, mert akkor a vlies szebben elfér a cucc belsejében.



Ugyanígy megvarrom az elejét is, azt is behajtom, majd közvetlenül a varrás mellett alávarrom géppel a cippet is. Így nem kell cippzár-talp, a rendes talppal is tökéletesen hozzáférek.



Összefogom a két fedlapot és az egyik vliest, összevarrom az alján, a bélést a béléssel és a másik vliest is ugyanúgy. Így ezt a fazont fogom látni :))




A belsejét befordítom, az alján összeillesztem a varrásráhagyásokat, és végig gombostűzöm.






Vágok két 3,5 cm pántot, kb 3 cm-vel hosszabbat, mint a neszi magassága, és hozzáfogom az elején a széléhez színt színre fordítva, a tetején kb másfél centit ráhajtok az anyagra, végigvarrom, és mielőtt elérnék az aljáig a maradék anyagot visszahajtom, majd végigvarrom. Nem szoktam gombostűzni, csak a láthatóság miatt tűztem meg a két ráhajtást a gombostűvel :))

Varrás után megigazítom a pántot. Itt látszik, hogy mi értelme volt a két ráhajtásnak : A neszi varrásánál eltüntettem a szegetlen szélt.





A hátulján visszahajtom, és kézzel eltisztázom. Így olvasva lehet, hogy nem állnék neki, de amíg leírtam, addig kettőt meg tudtam volna varrni :))
Ha hosszabb cippzárral varrjuk, akkor persze lehet az eleje-hátulja egy anyagból, akárcsak a bélés. Akkor a bélés 4 varrásráhagyással nagyobb.
Érdekes, nagy úr a megszokás :)) Ezt 10 éve így varrom, míg a tolltartót kívül-belül egy anyagból.

4 megjegyzés:

  1. Köszönöm a pontos leírást! Ezután én is próbálkozom ezzel a szegéssel. Az én variációm egy darabból van, de annál is megoldható! :o)))

    VálaszTörlés
  2. Hálásan köszönöm ezt a részletes leírást!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon köszönöm a részletes útmutatást!

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm, hogy ott lehettem! Kezdőként és ismeretlenként is jól éreztem magam.

    VálaszTörlés