Rendszeres olvasók

2009. március 17., kedd

Mielőtt boltot nyitnál

Találtam egy érdekes bejegyzést Cila blogjában. Az első bejegyzését linkeltem be, a végkifejletet az utolsó bejegyzésénél olvashatod. No comment....

18 megjegyzés:

  1. Köszi Gina! Jó, hogy felhívtad erre a figyelmet. Végigolvastam. A közeljövőben szeretnék én is belevágni, jó tudni, hogyan érdemes.

    VálaszTörlés
  2. Én még mástól nem hallottam hasonlókat, ez elgondolkodtat. Remélem, hogy nem ennyire durva a helyzet... Tényleg, mások miért nem szólnak?

    VálaszTörlés
  3. Én két hete Tesz veszen vettem egy blúzt, és csodálkoztam, miért van benne számla. Most már értem

    VálaszTörlés
  4. Nagyon hasznos, hogy felhívtad erre a figyelmet! Én ugyan nem vagyok érintett, csak szakmailag: számlaképesen lehet csak árusítani!
    sajnos ez van...

    VálaszTörlés
  5. Mindamellett, hogy klassz számlaképesen csinálni, szeretném, ha tudnátok, hogy ez hoax, rémhír, hazugság. Egy e-mail volt kideríteni.

    VálaszTörlés
  6. Lehet, hogy rémhír, ettől függetlenül pont pár hete hallottam a rádióban, hogy az APEH idén rááll az on-line boltok ellenőrzésére.

    VálaszTörlés
  7. Lányok, nem akarok igazságot tenni, reméltem, jár erre egy hozzáértő.
    Nóra az, talán utánanéz. És nem tudom, mennyi igazság van az eredeti bejegyzésben, ezért nem irtam, csak linkeltem.

    VálaszTörlés
  8. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  9. Nekem lenne két kérdésem:
    1. Mi különbözteti meg azt, hogy a teszveszen eladom a babakocsit/kiságyat/babaruhákat és azt, hogy a meskán egy fülbevalót, táskát vagy akármit? Vagy az egész teszvesz, vatera, e-bay egy nagy adócsalás?
    2. Kicsit ehhez kapcsolódva - van-e különbség az webáruház és a web-piactér között jogilag? A Meska web piactér, ahogy a már előbb említettek is.

    És már nem kérdés, csak megjegyzés: Ha valóban kellene számlát adni, és be kellene építeni az árba az adót-járulékot, lenne, aki megvenné a termékeket annyiért? (Nagyjából kétharmad rész vállalkozóként, amit levesz az állam, ez azt jelenti, hogy háromszoros árakon kéne adni a cuccokat.) Mert akkor szinte érdemes lenne elajándékozgatni, ahogy eddig is, hacsak valaki nem erre teszi fel az életét.
    És még egy utolsó, ami tudom, hogy nem mentesít senkit, de azért nem bírom magamban tartani. Ki az, aki számlát kér a takarítónőtől, bébiszittertől, nyelv- és zenetanártól (sor folytatható)? Ki az, aki meg tudná fizetni őket "tiszta" áron?
    Németországban van ún. minijob, 400 Euro-ig havonta nem kell adózni. Valami ilyen lenne jó nálunk is, és akkor nem a kishalak üldözésével töltené a hatóság a drága munkaidejét, miközben a nagy szélhámosokra meg nem jut kapacitás.
    Kicsit keseredett, elnézést.

    VálaszTörlés
  10. Teljesen igazad van, ebben az országban itt is nagy problémák vannak!

    VálaszTörlés
  11. btrudy írta...

    Sokan abban tévednek, hogy azt hiszik, a Meska és a többi hasonló "bolt" leveszi a jutalékot, akkor nekik személy szerint nem kellene számlát adni. Kell. Egyébként pedig megjelent újságokban is, hogy idén az Apeh kiemelten vizsgálja többek között az internetes csomagküldő kiskereskedelmet folytatókat is.
    Elnézést, Trudy, a többit töröltem, ne adjunk tippeket !

    VálaszTörlés
  12. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  13. Az előző én voltam. Bocs, hogy töröltem, de túl okoskodósra sikerült.:))Pedig nem annak szántam...

    VálaszTörlés
  14. Lányok!
    Megigérem,utána járok ennek a témának,úgy is jönnek sorra a konzultációk. konkrétan Meska, Vatera,Tesz-Vesz témában.Számomra az nem világos, hogyan lehet bizonyítani, hogy évi 200 000 alatti, alkalmi és nem kereskedelmi eladásról van szó./ Vatera, Tesz -Vesz/ Mert az 100%, hogy aki a saját maga készítette bármilyen kis ajándék tárgyakat árulja, annak kell tudnia számlát adni.Meská-n egyértelmű, hogy erről van szó.Ebben az esetben megint kérdés, ha csak egyetlen egy ilyen alkalom volt, érték határ alatt, akkor mi a helyzet?
    Anyahajó:
    Web árúházat csak vállakozóként /egyéni v. társas/lehet üzemeltetni.
    A német Ebay-en ha csak alkalmi árúsítás történik, nem kell adózniuk, de ha Shop-on belül teszi, ott is adóköteles!
    A felhozott példáidra a válasz:
    Az Adótörvény szerint vagy adószámmal kellene rendelkezniük ( takarítónő, babyszitter)ha nincs nekik az alkalmazójának be kellene jelentenie és járulékot fizetni utána! az egy dolog, hogy nagyítóval kell keresni,ki tartja be, de attól még így kellene.Különben ez is fekete munka.
    Nem kell messzire menni:ha a szülő a saját gyerekének 150 000 Ft feletti értékben ad bármit ( kivéve pénzt banki utalással)illeték köteles.ezt a jogszabályt ki tatja be?de attól még ez a törvény.
    a magán órát adó tanároknak kötelező kiváltani az EV igazolványt, vagy adószámos magánszemélyként ( ami nem éri meg)teheti és bizony minden tanulójának számlát kellene hogy adjon.
    Ma Magyarországon semmit nem lehet számla vagy nyugta nélkül eladni, még a piacon az öreg néninek, aki a kertjéből leszedett cseresznyét árulja, adnia annak is kellene nyugtát, attól függetlenül,hogy neki biztos, hogy nem kell adóznia utána, mert a megengedett értékhatáron jóval belül lesz.
    Nagyjából ennyi..

    VálaszTörlés
  15. Köszi, Nóra, hogy utánanéztél és leírtad!

    VálaszTörlés
  16. Nóra, én is nagyon köszönöm az infókat!
    Még az lenne a kérdésem az öreg nénis példádra, hogy tehát ha valaki adószámmal rendelkezik, és nyugtát ad, annak sem kell fizetnie adót évi 200.000 Ft bevételig? (Vagyis hát 200.000 Ft haszonig, ha mondjuk az alapanyagokról számlát kért a vásárláskor)? Vagy hogy van ez? Ha az adószámmal rendelkező magánszemély csak egy-két dolgot ad el, néhány tízezer Ft a maximum évi bevétele, az is adóköteles?

    És persze jó lenne, ha nem kitalált történetekkel riogatnák az internetes közösséget, hanem ha valaki fel akar hozni egy ilyen konkrét problémát, annak mondjuk ilyen korrektül utánajárna, mint Nóra is. Mert ez a kérdés valóban sokakat érint, de eköré mesét kreálva rémhírt gyártani enyhén szólva sem korrekt...

    VálaszTörlés
  17. Zsukka!

    ez a szakmám..

    Csak az őstermelőknek van ilyen kedvezménye.Az adószámos magánszemélynek minden bevételét le kell adóznia és meg van szabva,maximum hány % költség hányadot számolhat el a bevételeivel szemben.Ezért sokkal hátrányosaban jár, mintha egyéni vállalkozóként tenné ugyanezt.
    A 200 000 Ft -ig adómentesség a nem üzletszerü, adószám nélküli magánszemélykénti értékesítésre érvényes, Pl. ha eladja a szobabútorát,könyveit,stb..

    VálaszTörlés
  18. Ha a tételes költségtérítést választod, max 50%-ot számolhatsz el, tehát a bevételed fele adóköteles. Viszont a normál bevallás egyik sorában kell elszámolni, tehát semmilyen plusz ügyintézést nem igényel, csak az anyagszámlákat kell gyűjtögetni. Én már nyomtatványt szereztem, jövő héten beadom, rögtön megkapom a számom, és indulhatok.
    Nóra, köszi a segítséget !

    VálaszTörlés