Rendszeres olvasók

2010. október 3., vasárnap

Szivacs-trükk

Régóta izgatja a fantáziámat a szivaccsal való bélelés, pláne mióta mobiltokokat is varrok. Bár tudok a közelben beszerzőhelyet, de gondoltam, mielőtt méterszámra veszek belőle, előbb kipróbálom. A nagyobb bevásárlóközpontok zöldségrészlegén a nagyszemű szőlőt vékony szivacslapokkal választják el. Ezekből szedtem össze egy csomót (persze vettem szőlőt is, nehogy szó érje a ház elejét) és betettem a kosaramba. A pénztárosnő furán nézett rám, nem értette mi a tervem a szivacsdarabokkal :)) Megnyugtattam, hogy jó helyre kerülnek.
Először kipróbáltam csupaszon, persze úgy varrhatatlan, szabályosan összegyógyul a varrógéppel. Hallottam több lánytól, hogy selyempapírt tesznek alá, úgy meg elég macerás, varrás után marha nehéz kicincálni a varrás alól :(( Ráadásul a varrásráhagyásnál is eléggé útban van a szivacs több rétege.
Ezért a szivacsot keskenyebbre szabtam 1-1 varrásráhagyással, és teljes méretben vasaltam rá vékony papírszerű ragasztós vetexet.
A szivacsot a fedlapra raktam, és keskeny ráhagyással összevarrtam a három réteget. Így a szivacs középen van, a vetex csúszik a gép alatt, és a varrás stabilan középen tartja a szivacsot.
Így már megy, mint a karikacsapás :)) Gondoltam, megosztom a tapasztalatot, hátha jól jön másnak is :))

4 megjegyzés:

  1. Ez jó!:-))) Szerintem én is valami ilyesmit csinálok/tam, mikor a tulipán levelét varrtam. Alulra került a két réteg vékony zöld anyag, erre a szivacs, amit összevarrtam..és utána simán ki tudtam forditani és olyan kövér levél lett belőle.:-)) Köszönöm a megerősitést!:-)))

    VálaszTörlés
  2. Gina! Ismét nagyot alkottál :-))))
    Nagyon kiváncsi vagyok a kész művekre!
    Adtam neked néhány díjat! Tudom-tudom már sokat kaptál. Csak gesztusnak szántam.
    Puszi

    VálaszTörlés
  3. Biztos én vagyok értetlen, de a szivacsra vasalsz közbélést?
    A papírszerűt nekem még az anyagra is kihívás felvasalni,mert vagy nem ragad fel, vagy összekapja a forró vasaló (még anyagon keresztül is)
    Mit csinálok rosszul?

    VálaszTörlés
  4. Igen, a szivacsra vasalom :)) Nem túl forró vasalóval, és nem húzogatom rajta, csak nyomkodom. Nekem odaragad, de vetex és vetex között is nagy különbség van. Én a Hunyadiban szoktam venni ezt is.

    VálaszTörlés