Rendszeres olvasók

2009. november 2., hétfő

Postai kisokos

Holnap megyek reklamálni, de a két témát nem szeretném összemosni. A kommentekből és több blogból úgy tűnik, nincs mindenki tisztában a szolgáltatásokkal, ezért összeszedtem néhány közérdekű dolgot, díjszabásokat és magyarázatokat.
Sima postai levél-szabvány 75.- nem szabvány 105.- 2 kg-nál 615.- a többi súlytól függően közötte. (Nem garantál semmit, vagy odaér, vagy nem)
Elsőbbségi - +25.- és +160.- között -(mivel külön kezelik, és 24 órán belül kiviszik, így ad némi biztonságot)
Ajánlott- + 200.- ( A címzett aláírja a postakönyvet, így igazolja az átvételt. Az ajánlott szelvénnyel tudunk reklamálni. )
Tértivevény + 125.- (Ajánlott szelvénnyel együtt működik, az ajánlott nálunk marad, a térti kíséri a levelet, a címzett ezt a szelvényt írja alá, amit postán visszakapunk)
(Mivel a címzettnek muszáj aláírnia, így a postás nem tömheti bele a postaládába, és nem akaszthatja fel a kerítésre.)
Értéknyilvánítás - 10.000.-Ft-ig 320.- (Ha a csomag elveszik, ennek alapján kapjuk a kártérítést, az ajánlott szelvény jobb oldalán kell feltüntetni)
Postai lezáró szolgálat - 210.- (A posta saját matricáival lezárja a csomagot, és mi lebélyegezzük, vagy aláírjuk) (Ez a legérdekesebb szolgáltatásuk, tulajdonképpen nem a rongálástól, hanem a belső lopástól véd :(( )
Amit fontos tudnunk : a kis méretű pl cipősdoboz nagyságú csomagok 2 kg alatt levélként is feladhatóak. A cipősdoboz ingyen van, míg a bubis boríték nagy méretben 110.- Ft. Ráadásul kevésbé sérülékeny, és tapintásra is semleges, így célszerűbb ebben feladni a cuccainkat. Némi pluszmunka a csomagolása, viszont sokkal biztonságosabban odaér.
Létezik még MPL (Magyar posta logisztika) és EMS (gyorsszolgálat) de aránytalanul magasabb a díjtétel, mint a normál feladásnál, 1100.-Ft kerületen belül, az EMS 3000.-Ft körül van. Akit érdekel, itt utánanézhet.
És egy példa :
200 grammos levélnél :
Normál kb 100.- Elsőbbségi normál kb 125.- Ajánlott 365.- Ajánlott elsőbbségi 400.- Ugyanez tértivel 525.- értékkel 845.- posta által lezárva 1055.-
Hát, lehet számolgatni :))
Remélem, segítettem !
Update : Ha értékkel feltüntetve adunk fel valamit, akkor a posta honlapján nyomon követhetjük, de ennek még utánanézek.

12 megjegyzés:

 1. Annyit fűznék hozzá, hogy az ajánlottat már nem kötelesek aláíratni a címzett-tel. Az ajánlott már csupán arról szól, hogy TE feladtad...

  VálaszTörlés
 2. Igen, segítettél. Én például azt nem tudtam, hogy létezik postai lezáró szolgálat itthon is.
  Amikor a babafórumos babákat vártam, volt egyszer, hogy a postás úgy adta át a csomagot, hogy "bocsi, de amikor kiszállt a liftből elszakadt a csomagolás" Mondjuk ő egy megbízható postás, ami nem fér bele a postaládába, felhozza és a kezembe adja, függetlenül attól, hogy történt a feladása. De ő ritkaság számba megy, szerintem.
  Szóval köszönjük az összefoglalót!

  VálaszTörlés
 3. Köszi az összefoglalót!
  Ezzel a lezárós szolgáltatással gyakorlatilag beismeri a Posta, hogy vannak szarkák köztük, DE miért nekünk kell megfizetni ezt a többletköltséget? Miért kell egy rakat minden egyebet megvenni mellé,hogy igénybe vehessük?

  VálaszTörlés
 4. Alapelvek: a csomagolás legyen az levél vagy csg. minden esetben a tartalomnak megfelelő legyen. Pl. borítékba nem teszek szegeket, mert... pedig volt rá példa.
  Az értéknyilvánítás olyan postai szolgáltatás, amelynek keretében a Postát a könyvelt küldeményért
  a feladó által a feladáskor meghatározott összeg erejéig kártérítési felelősség terheli.
  Az értéknyilvánítás szolgáltatással feladott küldemények burkolatán és/vagy a kísérő okiraton
  a feladónak számmal és betűvel meg kell jelölnie az értéknyilvánítás összegét. A feltüntetett értéktől függ a megfelelő csomagolás és lezárás. Tehát a postai lezáró szolg. csak értéknyilvánítással feladott küldeményhez kérhető. Bővebb infó a postákon található Üzletszabályzat 51. oldalán olvasható!

  VálaszTörlés
 5. Az ajánlott küldemény ha biztonságos a levélszekrény a címhelyen aláírás nélkül is bedobható. Térti helyett javasolnám az e-értesítést. Sms-ben, vagy emilben küldött értesítés a kézbesítésről.

  VálaszTörlés
 6. Én is azt akartam még írni, amit Amanda, hogy a tértivevény helyett e-értesítés (elektronikus) sms-ben vagy e-mailben. Itt is kötelesek aláíratni, tehát nem dobhatják be a postaládába. S jóval olcsóbb, mint a tértivevény. ( mi a boltban ezt használjuk. SOHA nem votl még gondunk, se rongálásos, se eltűnéses, pedig azért hetente igencsak szép számú levél és csomag kerül feladásra..)

  VálaszTörlés
 7. Még csak annyit, hogy a kisebb doboz 3 mérete összesen(magasság,szélesség,mélység) 90 cm lehet és még levélként fel lehet adni

  VálaszTörlés
 8. Köszi ezt a részletes infot,nagyon hasznos!

  VálaszTörlés
 9. Azt mondja meg valaki, hogy mi a normál méret? Szinte minden szolgáltató hosszukás boritékban küldi az elszámolást és reklámjait (persze a mi költségünkre) A hosszukás boriték normális, vagy attól eltérő?

  VálaszTörlés
 10. Igen, Loma, mindkét kisméretű boríték, a hosszúkás is normál méretnek számít, és azonos a költsége. Azokat a borítékokat használják a csekkekhez, és a hivatalos levelekhez.

  VálaszTörlés
 11. Hú, Gina !
  Nekem akkor állati mázlim van. Én adtam már fel falvédőt is csomagként, táskát is is ajánlott levélként. Eddig még megúsztam.
  Mindig minden odaért.
  De most elgondolkoztam. A jövőben nem hívom ki magam ellen a sorsot, mert a nagy számok törvénye alapján már nekem is benne van a pakliban 1-2 "véletlenül " kibomlott csomag.

  VálaszTörlés